De En Hu

Generáltervezés, tervezési projektmenedzsment

Új épület tervezése

Az összes körülmény megismerése után a következő lépés az első rajzok elkészítése.
A tervezési koncepció kialakításakor az igényeket és az előírásokat szem előtt tartva több olyan vázlatot készítünk, melyekből a helyiségkapcsolatok, a közlekedési útvonalak egyértelműen kiderülnek.
Ezek Megrendelő általi észrevételezése és újabb ötleteink alapján kerül kiválasztásra a koncepció.

A vázlatterv a kialakult koncepció továbbtervezését jelenti. Itt már méretezett rajzokat készítünk, mely tartalmazza a szerkezeti rendszert (falak, födémek kialakítását) is.
Ekkor készülnek az első homlokzati rajzok többféle variációban.
Megrendelői igények szerint ez az a fázis, ahol látványterveket is érdemes készíteni. Így a tervezett homlokzatok, alaprajzi elrendezés könnyebben megérthető.
Látványterveket többféle részletességgel készítünk.
tömegvázlat a legegyszerűbb, melyen a szerkezeti elemek szerepelnek, a homlokzati díszek, részletek még nem. Ezek általában fekete-fehérben készülnek.

3D-s látványképeken már megjelennek a homlokzati elemek, struktúrák is, méret- és élethűen. A látványképek fénykép minőségűek lesznek.

      

A látványtervek alapján szükséges módosítások átrajzolása után kezdődik az engedélyezési terv fázis.
Ekkor a végleges, Megrendelő által jóváhagyott vázlattervek részletes kidolgozása történik. Az engedélyezési tervdokumentáció műszaki tartalmát és megjelenését jogszabályok határozzák meg. Ezeknek teljes körűen eleget téve készítjük el a tervdokumentációt a szükséges tervrajzokkal, idomtervekkel, látványtervekkel (előfordul olyan előírás, amikor a látványterveket mellékelni szükséges az építési engedélyezési kérelemhez) és műszaki leírásokkal (építész, tartószerkezeti, stb.), megfelelő példányszám. Az építési engedélyezési tervdokumentációval együtt a hatósághoz be kell nyújtani a hiteles tulajdoni lapot, a hivatalos térképmásolatot, valamint a szakhatóságok és közművek által kiadott elvi nyilatkozatokat is.

A tervdokumentációt 2013. január 1-étől elektronikusan kell benyújtani az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben (ÉTDR).

A benyújtást követően az eljárás megindításáról hivatalos értesítés érkezik. Ezután szükség esetén hiánypótlási kötelezést ír ki a hatóság. A hiányzó iratok, tervek benyújtása után állítják ki az építési engedélyt, mely fellebbezés hiányában emelkedik jogerőre.
Az építkezést a jogerős építési engedély meglétével lehet megkezdeni.

 

Meglévő épület átalakítása, felújítása

Meglévő épület átalakításakor, felújításakor nagyon fontos első lépésben azt kideríteni, hogy a tervezett átalakítás a jogszabály szerintengedélyköteles tevékenység vagy nem.

Akár szükséges engedély beszerzése, akár nem, a Megrendelői egyeztetést követő helyszíni bejárás a fentikhez képest annyiban változik, hogy ekkor a meglévő állapot dokumentálása történik.
Ez magában foglalja a fotódokumentáció készítését, mely a tervezést is segíti a későbbiekben, valamint az állapotrögzítő felmérési tervet.

Az épületfelmérésről erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

A helyszínen készített manuálék feldolgozása számítógépen történik. Az igényeknek megfelelően vonalasan, vagy 3D-s technikával dolgozzuk fel az épületet, ez lehet a későbbi látványtervek alapja.

A továbbiakban az új épület tervezésekor leírtakkal hasonlóan alakul az építészeti tervezés.

Belsőépítészet

Cégünk belsőépítészeti szolgáltatása rendelkezésre áll mindenkinek, aki személyre szabott, egyedi, kreatív belsőépítészeti teret szeretne létrehozni, melyhez tervezői segítségre van szüksége.
Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy az eredményes munka alapja a Megrendelő és a tervező közötti jó együttműködés, mely során megértjük és formába tudjuk önteni a Megrendelők elképzeléseit.

A belsőépítészeti tervezésbe fektetett források hosszú távú előnyökkel járnak.
Az elegánsan, stílusosan, professzionálisan megtervezett és látványterveken bemutatott belsőépítészeti elemek, terek kellemes környezetet biztosítanak akár a mindennapi munkavégzéshez, akár az ügyfelek fogadásához, vagy a hangulatos, meghitt magánélethez.

tervezés első lépése, csakúgy, mint az építész tervezésnél, hogy a Megrendelő igényeit mérjük fel egy személyes egyeztetés keretein belül.
Ezután a helyszín megismerése következik, ahol a tervezési területet fel is mérjük, és fotódokumentációt is készítünk. A felmérési dokumentációdigitalizálását követően koncepciót alkotunk. Az elkészített több verzióból a Megrendelői döntés szerint kiválasztott változattal dolgozunk tovább. Avázlatterv a látványtervek mellett már részletesebb építészeti és berendezési tervet tartalmaz.

Az egyeztetéseken felmerülő módosítások szerint készítjük el a belsőépítészeti kiviteli tervet. Ez tartalmaz 3D-s látványterveket, részletes műszaki rajzokat, valamint műleírást.

Belsőépítészeti szolgáltatásaink:

  • lakóterek, egyes helyiségek tervezése (pl. fürdő)
  • nem lakótérnek minősülő terek (vendéglátó terek, üzlethelyiségek, aula, stb.)
  • műemléki környezet berendezése
  • meglévő lakrészhez hozzátervezés
  • kiegészítő bútorok, kiegészítők tervezése
  • látványterv készítés
Copyright © 2013 MG Építész - Minden jog fenntartva!
Tárhely & tervezés: Arteries Studio