De En Hu

Műemlékvédelmi ablak

 

Kedvezményezett neve: MG Építész Kft.

 

Projekt címe: Új generációs kapcsolt gerébtokos ablak védett és műemlék épületek felújításához

 

Projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00129

 

A szerződött támogatás összege: 78.930.000 Ft

 

A támogatás mértéke: 60,84 %

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.06.26.

 

A projekt tervezett fizikai befejezésének dátuma: 2020.06.25.

 

A projekt tartalmának összefoglalása:

 

Magyarország épületállományának igen jelentős része származik a körülbelül 1850-től az első világháborúig terjedő időszakból, a historizmus korából. Bár az építészetet különböző történelmi stílusok felelevenítése uralta, mégis olyan egységes városkép jött létre a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban, ami Európában ebben a korszakban egyedülálló. Ezen épületek jellemző külső nyílászáró szerkezetei a kapcsolt gerébtokos ablakok, melyek az épületek homlokzati megjelenésének szerves részét képezik.

 

Korunkban egyre több történelmi ablak esik áldozatul az átgondolatlan cserének, ahol pusztán egyetlen szempontot: a jogszabály által előírt, korszerű hőszigetelt nyílászárók katalógusban szereplő jó hőátbocsátási értékét veszik figyelembe.

 

Az eredeti nyílászárók teljes cseréjével sérül az épület külső megjelenése (és végeredményben az egész utcakép), valamint felborul az egység, amit elődeink az épületek egyes szerkezetei között a sokéves tapasztalat alapján kialakítottak. Az alkalmazott falazatok és az azokba beépített ablakok geometriai kialakítása és összeépítése, hőtechnikai tulajdonságai valamint légáteresztése együttesen biztosította az épület használhatóságát. Egy ilyen rendszerhez hozzányúlni csak megfelelően átgondolt módon szabad.

 

Ehelyett ma a védett ill. műemlék épületek ablak cseréje (szerencsés esetben, a régi külső megjelenést megőrizve) úgy történik, hogy kiváló asztalos mesterek egyedileg legyártják az eredeti méretű ablakokat és a 2mm-es könnyű üveg helyett nehéz hőszigetelő üveget építenek bele. Műszaki szakértőként rendszeresen találkozunk a hibás méretezés miatt elvetemedett szerkezetekkel, a beszerelés után egy évvel már nem nyíló, megereszkedett ablakokkal, ezekből eredő (mindkét félnek kárt okozó és erőforrásokat leterhelő) garanciális vitákkal. Ezek az ablakok ugyanis az egyedi tervezés és gyártás okán nagyon drágák, műszakilag messze elmaradnak a mai lehetőségektől, ráadásul nem képesek kiszolgálni a használati igényeket.

 

A védett és műemlék épületek ablakainak felújítása az utóbbi években tömeges igényként jelentkezik. Ehhez igazodik a jogszabályi környezet is: egyrészt örökségvédelmi szempontból szabályozza, védendő az épületek külső megjelenését; másrészt műszaki oldalról szabályozva, biztosítandó a modern energiatakarékos megoldások beépülését.

 

Megoldatlan, közel zűrzavaros a helyzet, mert az eredeti kétrétegű (kapcsolt gerébtokos) ablak nem hőszigetelő, a modern hőszigetelő ablak nem eredeti (nem osztott táblás stb.); az eredeti mintájára készült hőszigetelő ablak meg nemhogy száz évig, de még egy évig sem képes szolgálni a lakókat, használókat.

 

A fentiekből kiindulva jelen projekt az elérhető legmodernebb megoldások műszaki, gazdasági, örökségvédelmi optimum pontjait keresi, a jogszabályi és a környezettudatos megvalósítás követelményének betartása mellett.

 

A projektben megvalósítandó tevékenységek:

 

Célunk olyan kétrétegű (kapcsolt gerébtokos) ablakok kifejlesztése és legyártása, amelyek azon túl, hogy megőrzik a történeti épületeink látványát, egyszerre kielégítik a modern kor használati és hőtechnikai követelményeit is.

 

A projekt újdonsága és szellemi hozzáadott értéke:

 

A hőtechnikai követelmények folyamatos szigorításával egyidejűleg számos történeti ablak áldozatul esett az új, egyrétegű (többnyire műanyag) ablakokkal történő nyílászáró cserének. Mára már kiderült, hogy ezek a sokszor meggondolatlan ablakcserék

 

1) penészesedéshez

 

2) súlyos városépítészeti / arculati problémához

 

3) sokszor tulajdonostársak közötti jogvitához (épület arculatának megváltozása miatti értékcsökkenés okozta) kártérítési jogi ügyhöz vezettek

 

A projekt célja olyan minősített prototípus kifejlesztése, és piacra vitele, ami reális és minőségbiztosított alternatívát jelent műemlék épületek, helyi védettséget élvező épületek, vagy egyéb történelmi épület nyílászáróinak kicseréléséhez mind a lakosság, mind közintézmények számára.

 

Ezen nyílászárók felújítása aktuális kérdés, melynek mikéntjében, ill. ezen szerkezetek műszaki teljesítőképességének értékelésében azonban még nem alakult ki szakmai konszenzus. Ugyanakkor a jogszabályi szigorítás (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról - értelmében az ablakcserék után a hőtechnikai követelmények olyan magasak, melyek csak hőszigetelő ablakkal teljesíthetők.

 

A projekt megvalósításával „mért eredményekkel” alátámasztott műszaki értékekkel, és megvalósult, valódi falba beépített ablakok hőkamerás vizsgálatával bizonyított tulajdonságokkal rendelkező nyílászárókat tud kínálni a vállalkozás a megrendelőknek - katalógusból.

 

Újdonsága, hogy a magyar piacon elsőként megfelel majd a vele szemben támasztott összes jogszabályi és felhasználói elvárásnak. Szellemi hozzáadott értéke, hogy a sokoldalú, nehezen összeegyeztethető megfelelési pontot a legújabb tudományos módszerek felhasználásával, a legújabb technológiák hozzáadásával, céltudatosan a termékre koncentráltan, a megvalósítás 24 hónapja alatt találja meg és hozza létre prototípus formában. A létrehozott termék a mai anyagtudomány és ma elérhető technológia legmagasabb szintjén műszaki és gazdasági szempontból ideális terméket hoz létre.

 

A megvalósított technológiai fejlesztés abban testesül meg, hogy a régi külsőt nem a régi technológiával és anyagokból állítja elő, hanem az előállításkor adaptálja az összes elérhető műszaki, technológiai lehetőséget. Mert ezek nélkül megoldhatatlan, hogy egyszerre legyen a régi épületek kapcsolt gerébtokos ablaka autentikus külső megjelenésű és modern funkciókat teljes körűen ellátó.

 

A projekt eredményeiről a denkstil.hu oldalon tájékozódhat bővebben.

Copyright © 2013 MG Építész - Minden jog fenntartva!
Tárhely & tervezés: Arteries Studio